• Imprimeix

Demostren que el txi-kung té beneficis en els pacients geriàtrics

Ràdio Barcelona entrevista als principals autors d'aquest estudi

05/10/2015 14:10

Un estudi del Parc Sanitari Pere Vigili, publicat recentment a la revista Aging Clinical and Experimental Research, demostra els beneficis del txikung en la rehabilitació de pacients geriàtrics. El treball, que està basat en una prova pilot amb persones ingressades a la unitat de cures intermèdies de l’Hospital Sociosanitari Pere Virgili, posa en evidència que una intervenció programada de txikung, com a complement de les activitats habituals de rehabilitació, pot millorar significativament la percepció de qualitat de vida dels pacients i contribuir, també, a una reducció del dolor i dels símptomes depressius. 

El treball està centrat en una prova pilot en la qual van intervenir 58 pacients del Centre. La meitat d’ells va practicar txikung durant 90 minuts dos cops per setmana, per un període de quatre setmanes. Mentrestant, l’altra meitat només realitzava les teràpies de rehabilitació habituals, com són la fisioteràpia, la teràpia ocupacional i la logopèdia. La diferència més significativa entre ambdós grups, un cop passades les quatre setmanes de la intervenció, va ser la millora de la percepció de la qualitat de vida, mesurada a través del termòmetre EuroOOL. El grup d’intervenció de txikung havia experimentat una millora de 16,6 punts en finalitzar el programa rehabilitador, mentre que en el grup que només havia seguit les activitats habituals era 7,7 punts més baixa que a l’ingrés a l’Hospital.

L’estudi dut a terme pel Parc Sanitari Pere Virgili posa de manifest, a més, que practicar txikung pot millorar el dolor i els símptomes depressius. “En acabar les sessions, els pacients es troben millor i, a més, durant les classes obtenen pautes per fer els exercicis pel seu compte, de manera que es fomenta l’autocura”, explica la doctora Carme Martorell, una de les autores del treball. A l’estudi també han participat els doctors Núria Martínez, Lluís Espinosa i Marco Inzitari, així com Violeta Marasigan, monitora de Txikung, i Sara Domènech, doctora en Psicologia de la Fundació Salut i Envelliment (FSIE) de la UAB.