• Imprimeix

Conscienciació del delírium al Parc Sanitari Pere Virgili

Jornada celebrada al Parc Sanitari Pere Virgili sobre el delírium, coincidint amb el Dia Mundial del Delírium

14/03/2018 12:03
Jornada Delirium Day

Membres de l'Equip de treball del delírium del Parc Sanitari Pere Virgili amb el Sr. Pedro Nieto, pacient ingressat al Centre

Una de cada quatre persones grans hospitalitzades pateix Delírium i, en alguns recursos assistencials, com la Unitat de Subaguts del Parc Sanitari Pere Virgili, afecta fins al 40% dels pacients ingressats. Malgrat l’alta prevalença d’aquest trastorn, que consisteix en un estat de confusió relacionat amb l’ingrés en un centre sanitari, els professionals del Parc Sanitari Pere Virgili alerten que està infradiagnosticat i que, en la majoria de casos, introduint mesures preventives senzilles i econòmiques, se’n podria evitar les greus afectacions en les persones hospitalitzades, així com l’important sobrecost per al sistema sanitari, d’uns 500 euros per ingrés.

A fi d’ampliar el coneixement sobre el Delírium entre els professionals sanitaris i el públic general, i posar en relleu la importància de la seva prevenció, detecció i tractament adequat, el Parc Sanitari Pere Virgili ha organitzat avui un seguit d’activitats, coincidint amb el Dia Mundial d’aquesta síndrome. A banda del Parc, diversos centres catalans s’han adherit a la iniciativa, coordinada per la Societat Catalana de Geriatria: Parc de Salut Mar, Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, Hospital General de Granollers, Hospital Santa Creu de Vic, Consorci Sanitari de Terrassa i el Centre Sociosanitari Albada (Corporació Sanitària Parc Taulí).

Desorientació, manca de concentració, agitació i somnolència

El Delírium és un estat confusional que apareix de forma sobtada, habitualment  arran d’un ingrés en un centre sanitari, i que es caracteritza per agitació, manca de concentració, desorientació i somnolència. “Encara que qualsevol persona pot desenvolupar Delírium, l’edat avançada i la demència són els principals factors de risc”, explica la doctora Neus Gual, geriatra del Parc Sanitari Pere Virgili. A la Unitat de Subaguts d’aquest complex sociosanitari, on la majoria de pacients són d’aquesta tipologia, la prevalença de Delírium arriba fins al 40 %.

Segons la Dra. Gual, l’element que desencadena aquest estat pot ser molt divers, des d’una pneumònia, un infart o un ictus fins a una infecció d’orina, deshidratació o un simple constipat. Les conseqüències d’aquest trastorn per als pacients són una major comorbiditat i mortalitat, així com més risc de deteriorament funcional i cognitiu, i un augment de la taxa d’institucionalització. “El Delírium també afecta els familiars i/o cuidadors, ja que és una font d’estrès i sobrecàrrega”, afirma.

 

Mesures preventives senzilles i econòmiques

A més de les greus conseqüències per als pacients, el Delírium representa una elevada despesa per al sistema sanitari. Es calcula que, de mitjana, el sobrecost aproximat de l’ingrés en un centre hospitalari d’un pacient amb aquest trastorn respecte a una persona hospitalitzada que no el pateix és de 500 euros. Aquesta despesa, segons la doctora Neus Gual, es podria evitar, en bona part dels casos, amb l’aplicació, tant per part de la família com dels professionals sanitaris, de diferents mesures preventives molt senzilles i econòmiques. “Algunes d’elles són ambientals, com mantenir la il·luminació adequada de l’habitació, obrint persianes i cortines durant el dia, perquè el pacient diferenciï el dia de la nit; procurar l’ordre de la sala i retirar objectes que no siguin d’utilitat, o evitar sorolls innecessaris, sobretot durant la nit”, indica.

La geriatra del Parc Sanitari Pere Virgili assegura que altres estratègies útils són dirigir-se al pacient amb un llenguatge clar i senzill i un to de veu adequat, escoltar-lo sempre, no realitzar una cura específica sense explicar-l’hi prèviament i sol·licitar que col·labori. També és recomanable realitzar activitats de reorientació, com recordar-li la data i l’hora, per la qual cosa són molt efectius els rellotges o els calendaris, i de mobilització, a fi que es mantingui actiu, amb passejades, lectura, etc., i garantir-li una nutrició i hidratació adequades. “Aquestes mesures també són molt efectives en el tractament del Delírium, ja que, encara que per solucionar-lo cal resoldre el factor desencadenant, redueixen la durada del trastorn i n’afavoreixen la seva reversió”, assenyala.

 

Conscienciació al voltant del Delírium

El Parc Sanitari Pere Virgili s’ha sumat al Dia Mundial del Delírium amb l’organització de diversos actes divulgatius sobre aquesta síndrome, com xerrades adreçades a familiars de pacients ingressats al complex sociosanitari, així com a professionals sanitaris del Parc i dels CAP Vallcarca-Sant Gervasi i La Bordeta.

El Parc Sanitari Pere Virgili és dels pocs centres assistencials a tot l’Estat on es passa l’escala CAM (Confusion Assessment Method) -un qüestionari amb quatre preguntes que permet diagnosticar el Delírium- a tots els pacients que ingressen. “És fonamental conscienciar els professionals sanitaris i familiars sobre la importància de la detecció precoç del Delírium i de les eines efectives que tenen al seu abast perquè la recuperació sigui més ràpida i, fins i tot, perquè no es produeixi”, assevera.

El Parc Sanitari Pere Virgili es va sumar al Dia Mundial del Delírium amb l’organització de diversos actes divulgatius sobre aquesta síndrome

Informació d'interès - Impacte mediàtic

 • Notícies Betevé

  Fins a un 40 % dels pacients estan confusos i desorientats quan ingressen a l’hospital

 • Diari Ara (versió digital)

  "Hola, em dic Pedro, tinc 82 anys i m'han raptat".

 • La Vanguardia

  Una de cada quatre persones grans hospitalitzades pateix Delírium

 • Geriatricarea

  Una de cada cuatro personas mayores hospitalizadas sufre Delirium, un trastorno infradiagnosticado

 • Metrópoli Abierta

  Ancianos desorientados: un trastorno mal diagnosticado

 • Gaceta Médica

  Una de cada cuatro personas mayores hospitalizadas sufre delirium

 • InfoSalus

  El delirio asociado a un ingreso hospitalario, más frecuente en mayores y personas con demencia.

 • Al dia.Cat

  Una de cada quatre persones d'edat avançada hospitalitzades pateix deliris