• Imprimeix

El Parc Sanitari Pere Virgili participa en l’elaboració d’un decàleg per abordar la fragilitat

20/10/2018 16:10

Professionals del grup de recerca en Envelliment, Fragilitat i Transicions a Barcelona del Vall d'Hebron Institut de Recerca i del Parc Sanitari Pere Virgili, conjuntament amb la Gerència Territorial de Barcelona de l’Institut Català de la Salut, han elaborat un decàleg de recomanacions per implementar una atenció integral i multidisciplinària a la població major fràgil, en el marc del programa + ÀgilBCN.

L'objectiu del treball, publicat a la revista Journal of Internal Medicine, és construir un marc de referència per a la implementació d'intervencions complexes basades en l'evidència per a adults majors independents però fràgils. La fragilitat és un estat que predisposa a patir efectes adversos de salut, com deteriorament funcional, discapacitat i fins i tot la mort, i en el qual es troba una de cada 10 persones més grans de 65 anys.

Malgrat l'alta prevalença d'aquest fenomen, en la majoria de casos no està diagnosticat, ja que afecta persones aparentment sanes que mantenen una autonomia en la seva vida diària. La fragilitat es pot detectar per la presència d'almenys un d'aquests símptomes: marxa lenta, debilitat, problemes de memòria, pèrdua de pes involuntari o manca de suport social. El pacient fràgil té més risc de malalties, de ràpida progressió de la demència i la discapacitat, de fractures per caigudes, d’institucionalització i finalment, de mort.

L’elaboració del decàleg s’emmarca en el programa +ÀgilBCN, un projecte impulsat pel Parc Sanitari Pere Virgili i l'Institut Català de la Salut, que promou una actuació coordinada entre els professionals de Geriatria i d’Atenció Primària. Les recomanacions d’aquest decàleg es basen en tres principis: l'evidència científica, la sostenibilitat i la participació de la gent gran.

Decàleg

  1. Disseny i implementació de programes que incorporin activitat física i intervencions nutricionals.
  2. Enfocament centrat en el pacient, tenint en compte les seves preferències i valors.
  3. Apoderament de la persona i els seus cuidadors.
  4. Intervencions flexibles i fàcilment adaptables a qualsevol context.
  5. Implementació prop de l'entorn de la persona, preferentment en atenció primària.
  6. Elaboració de models d'atenció integral que involucrin tots els agents, inclosos els de la comunitat.
  7. Ús de programes o estratègies de cribratge oportunistes per a la identificació de majors en situació de vulnerabilitat.
  8. Adaptació a través d'estratègies de participació i co-disseny dels usuaris.
  9. Divulgació i conscienciació entre la població i els decision-makers.
  10. Disseny d'un pla d'inversió i avaluació dels resultats adequat.