• Comparteix a Telegram
  • Imprimeix

El Parc Sanitari Pere Virgili posa en marxa el Servei d’Hospitalització Domiciliària Integral Geriàtrica

Aquest programa, adreçat a persones d’edat avançada, permet l’alta hospitalària precoç i continuar el tractament al domicili.

18/12/2017 11:12

El Parc Sanitari Pere Virgili ha posat en marxa aquesta setmana un nou servei d’hospitalització domiciliària (HaDo) adreçat a persones d’edat avançada, que permet l’alta hospitalària precoç del pacient amb continuïtat d'ingrés integral domiciliari.

L’objectiu d’aquest programa és evitar reingressos o estades perllongades a hospitals d’aguts o d’atenció intermèdia amb les complicacions que poden comportar. També pretén  afavorir  la fase rehabilitadora i de  recuperació a l’entorn del pacient, fomentant al màxim la seva autonomia.

Els destinataris d’aquest programa són persones que presenten malaltia aguda o agudització d’alguna de les seves condicions cròniques, les quals requereixen d’una  intervenció  clínica  multidimensional  i que  poden  rebre un  tractament integral -amb orientació geriàtrica i de rehabilitació- al domicili.

Després d’una prova pilot per a pacients amb ictus a Barcelona Esquerra, el Parc Sanitari va posar en funcionament aquest dispositiu, l’11 de desembre, a l’Àrea Integral de Salut Barcelona Nord.

 

Criteris d’inclusió

L’estabilitat clínica per iniciar un tractament rehabilitador al domicili i la disponibilitat d’un cuidador amb capacitat i compromís d’assumir les cures a la llar durant l'ingrés -segons valoració social- són elements imprescindibles per ser inclòs en aquest programa. 

L’atenció que es du a terme és a càrrec d’un equip interdisciplinari, integrat i amb expertesa en geriatria, format per una metgessa especialista en geriatria, dues infermeres, una fisioterapeuta, una terapeuta ocupacional i una treballadora social.

En una primera fase, els pacients procedeixen d’hospitals de referencia, com l’Hospital  Universitari  Vall  d'Hebron (General  o  Traumatologia), o  des  del dispositiu  ambulatori  ESIC  Casernes.  Més  endavant  s’ampliarà  a  pacients procedents de la comunitat.

Des del Parc Sanitari Pere Virgili es destaca la importància de realitzar una selecció adequada de pacients, a través d’una valoració integral, que inclogui aspectes sanitaris i socials, i basada en criteris i circuits prèviament consensuats amb HaDo. Així mateix, sempre que sigui possible, es realitzarà una valoració prèvia del pacient i de l'entorn cuidador, al mateix hospital d’aguts, per part d’un professional de l'equip d'Hospitalització a Domicili. També es considera essencial fer partícip del procés rehabilitador al pacient i al seu cuidador.

 

Nou model interdisciplinari d'hospitalització domiciliària

Aquest nou servei que el Parc Sanitari Pere Virgili ha iniciat recentment respon als nous models interdisciplinaris d'hospitalització domiciliària, els quals centren els seus esforços en l'alta precoç de malalts amb necessitats de continuïtat d'intervenció, en línia amb el Pla de Salut 2016-2020, amb el Pla Nacional d’Urgències de Catalunya (PLANUC) i amb el Programa de Prevenció i Atenció a la Cronicitat (PPAC).

Revisions recents dels principals assajos clínics mostren que, per a determinats malats seleccionats, l'alta precoç amb continuïtat d'ingrés integral domiciliari és adequada per a diferents processos, com ara l'ictus agut i per a processos ortogeriàtrics, mèdics i quirúrgics de malalts d'edat avançada. A Catalunya també s’han desenvolupat, inicialment de forma pilot i, posteriorment, consolidada, models d’aquest tipus, que han confirmat resultats positius en termes d’efectivitat i eficiència, els resultats dels quals han estat objecte de publicacions internacionals per part del grup de recerca del Parc Sanitari Pere Virgili.

 

El nou dispositiu, que s’ha posat en funcionament a l’Àrea Integral de Salut Barcelona Nord, evita reingressos o estades perllongades a hospitals d’aguts o d’atenció intermèdia.